Üdvözlünk a Kiút Egyesület "Útravaló az újrakezdéshez 3" programjának aloldalán!

Komplex hajléktalan embereknek szóló "elsőként lakhatást" szemléletű komplex programunk elsődleges célja a lakhatási helyzet megoldásának támogatása, melyet segítik a program keretében az ügyfeleknek biztosított különböző, egymásra épülő szolgáltatások és támogatások.

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt kezdete: 2020.11.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.

VEKOP 7.1.5 -16-2017-00005 - elsőként lakhatás- "ÚTRAVALÓ AZ ÚJRAKEZDÉSHEZ 3" program

A projekt célja az utcán, közterületen élő, a hajléktalanellátó rendszer éjjeli menedékhelyeit igénybe vevő olyan hajléktalan személyek "Elsőként lakhatás" támogatása, akiknek a lakhatás szempontjából fontos szociális kompetenciái és munkavállalói készségei, képességei fejleszthetőek, foglalkoztathatóságuk javítható annak érdekében, hogy az önálló életvitel "megtanulásával" képessé váljanak a hajléktalanellátó intézményrendszerből való kikerülésre.

A pályázati támogatás révén lehetőség nyílik az Egyesület szolgáltatásainak bővítésére, a meglévő szolgáltatások minőségének fejlesztésére. Programunk differenciáltan az utcán élő hajléktalan emberek különböző csoportjainak speciális problémáira és hiányállapotaira reagál. A fejlesztésből minimum 30 fő tartósan utcán, közterületen élő hajléktalan embert lakhatáshoz segítünk. A projekt elsődleges célja az utcán, közterületen élő, a hajléktalanellátó rendszert huzamosabb ideje igénybe vevő közterületen élő hajléktalan személyek támogatása, akiknek a "HausingFirst" szempontjából fontos szociális kompetenciái és készségei, képességei, lakásban éléshez szükséges készségeik fejleszthetőek, annak érdekében, hogy az önálló életvitel "megtanulásával" képessé váljanak a hajléktalanlétből való kikerülésre.

Amennyiben vizuális típus vagy és több képet szeretné látni programunkról, akkor kérjük, keresd fel instagram oldalunkat is: https://www.instagram.com/kiutegyesulet/

A program előkészítése után, a programba jelentkező ügyelek közül a szakmai team választotta ki azokat a személyeket, akik 2020.12.01.-től komplex lakhatási, és a munkaerő-piacra való visszatérésüket, egyéni élethelyzetük javítását célzó komplex támogatást kapnak.

(re)Animáló csoport

A (re) Animáló csoportokkal a projekt keretében a munkánk ma új fázisba lépett, megtartottuk az első csoportfoglalkozásunkat, amit nehezített a pandémia és az emiatt kialakult törvényi szabályozás, így a 15 fős, csoportokat három részre kellett bontanunk. Ez szakmailag is nagy kihívás, de igyekszünk mindenki biztonsága érdekében a maximális higiéniai elővigyázatosság mellett megtartani a programokat.

A program keretében biztosított szolgáltatások és fejlesztő csoportok

A bevontak első csoportjának  nagyobb része  az egyéni mentor és a programban dolgozó lakhatási referens által támogatott közös döntés eredményeképp első lépésben munkásszállón került elhelyezésre, kisebb részük pedig albérletbe került. A programban -a folyamatos mentorálás mellett - rendszeresek az önsegítő-, közösségfejlesztő kompetenciafejlesztő, önálló életvitelt támogató csoportok. A képek a program első hónapjaiban készült csoportokon készültek.

Folyamatos csoportfoglalkozások

Az elmúlt egy hónapban közösségfejlesztő, önsegítő és önálló életvitelt és asszertivitást fejlesztő csoportfoglalkozások voltak. A csoportokon foglalkoztunk a rövid-és hosszútávú célokkal, illetve a komoly és elgondolkodtató feladatok között farsangoltunk is.

A rendszeres csoportok a folyamatos, személyes mentorálás mellett nagyon fontosak a program keretében, mert ezek egyfajta folyamatos támogatást, fejlődési lehetőséget nyújtanak a csoporttagoknak. Az önsegítő csoport esetében cél, hogy egymást támogató, önsegítő közösséggé váljanak.

A csoportok erőt és támogatást adnak a programban részt vevőket ért traumák, gyakran tragédiák feldolgozásában, ebben -amennyiben szükséges pszichiáter szakorvos is segítséget nyújt számukra.

A csoportok fő célja, hogy a bevontak azon képességeit fejlesszük, melyek a lakhatás programutáni megtartásához szükségesek. Így a csoportokon rendszeresen foglalkozunk olyan kérdésekkel, hogy válasszunk ki fenntartható módon albérletet, melyek legyenek a főbb szempontok a megfelelő bérleti lehetőség kiválasztása során, hogyan kalkuláljuk előre a felmerülő költségeket, stb...

Szabadtéri közösségi nap a Klauzál téren

Közösségfejlesztő programjaink egy részét igyekszünk szabadtéren, nyitott közösségi programként tartani. Idén végre az időjárás és a pandémiás helyzet alakulása is lehetővé tette, hogy megtarthassuk közösségi napunkat a Klauzál téren, ami nagyon jól sikerült....

Képzés a program keretében

Fontos rész programunknak, hogy azon ügyfeleink akik nem rendelkeznek szakvégzettséggel, vagy nem piacképes szakvégzettséggel rendelkeznek, felnőttképzésben vehetnek részt.

Nagyon büszkék vagyunk a program első felében felnőttképzésben részt vevő két csoporttagunkra, akik sikeres vizsgát tettek, mely új kapukat nyit meg a munkaerőpiacon számukra. Egy fő pedig sikeresen vizsgát tett mindhárom gépcsoportra vonatkozó targoncavezetői tanfolamon.

Egy fő személygépkocsi vezető-, egy fő pedig online pénzügyi-számvitel asszisztens felnőttképzen vesz részt.

"Útravaló az újrakezdéshez 3" programjának első csoportjának búcsúztatója

Hihetetlenül gyorsan repült el egy év és lett vége programunk első etapjának. A csoporttagoktól ezzel a videóval búcsúztunk, természetesen a későbbiekben is kapcsolatban maradunk velük biztosítjuk számukra egyesületünk szolgáltatásait, nem engedjük el kezüket, annak érdekében, hogy az elért pozitív irányú változások fennmaradjanak. A program első fele vége után elmondhatjuk, hogy a viszonylag magas lemorzsolódás ellenére is sikeresnek tudható be programunk. Több ügyfelünk rendezte családi kapcsolatait, így fenntarhatóvá vált több kereső által egy albérlet. Többen elhelyezkedtek, így rendszeres jövedelemre tettek szert, amiből a lakhatási költségeik a továbbiakban finanszírozhatóak. Azon ügyfeleink részére, akik most kiléptek a programból, továbbra is biztosítjuk egyesületünk szolgáltatásait, a program keretében biztosított utánkövetésen felül. Ezzel azt kívánjuk elérni, hogy az egy év alatt a lakhatási helyzetükben elért pozitív előrelépés fenntartható legyen a jövőben is. Egy-egy kisebb megakadás krízishelyzet ne eredményezze a lakhatási lehetőség újbóli elvesztését.

Pár kép a program első egy évét lezáró búcsúcsoportról

Decemberben elkezdődött második csoportunk.  Jelenleg programunk teltházas, viszont a programból időközben kilépők helyére várunk jelentkezőket, akiket várólistára veszünk fel és amennyiben megüresedik hely értesítjük őket!

Kérjük, amennyiben Budapesten hajléktalanként él, éjszakáit közterületen, vagy valamilyen lakhatásra nem alkalmas helyen tölti, és szeretne változtatni helyzetén, vegye fel velünk a kapcsolatot. A program keretében díjmentes lakhatási lehetőséget biztosítunk maximum 2022. november 30.-ig  munkásszállón vagy albérletben. Albérleti elhelyezés esetén önrész vállalása szükséges a lakhatáshoz. Komplex szolgáltatásokat nyújtunk, személyes mentorálást, támogatást mind az alapvető ügyintézésekben, ellátások igénylésében, szükséges szolgáltatások igénybevételében, az elhelyezkedés támogatásában, stb. Emellett csoportfoglalkozásokat biztosítunk. A program végcélja, hogy olyan pozitív irányú változásokat támogassunk a résztvevő ügyfelek életében, melynek következtében az elért lakhatási lehetőség a program után is megtartható, vagy további pozitív előrelépés várható.

Elérhetőségeink: vekop.kiut@gmail.com

telefonszám: 0630-754-3890

Reanimáló, programindító csoportunkról

A csoportokon a közösségfejlesztő és (re)animáló, készségfejlesztő célú feladatok mellett nagy figyelmet fordítunk azokra az ismeretere, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a későbbiekben lakhatásukat fenn tudják tartani ügyfeleink. Ilyenek például a pénz-és időgazdálkodás témaköre. Több ügyfelünk korábban még sosem hallott ezekről a fogalmakról és ez irányú tervezésről, így a csoport résztvevőinek többsége figyelemmel és érdeklődéssel vett részt ezeken a csoportokon. Ezenkívül tíz fő ügyfelünk bekapcsolódott egyesületünk munkájába önkéntesként. Egy hónapot önkénteskedtek nálunk, a tevékenységek tág palettájáról választhatták ki, hogy milyen munkát szeretnének végezni. Volt aki az egyesület irodáiban kisebb javítási, üzemben tartási munkákat végzett, például villanykörték cseréje, wc ülőke csere, stb, voltak akik karácsonyi-és Húsvéti ajándékcsomagjaink összeállításán dolgoztak egészen a tárgyi adományok átvételétől az ajándékcsomagok hátrányos helyzetben élő gyermekekhez való eljuttatásáig.. Többen megfogalmazták, hogy nagyon élvezték az önkénteskedést és szeretnének a továbbiakban is szívesen vesznek részt ilyen tevékenységekben.

Bővebb információ a programról/jelentkezés a programba

Az "Útravaló az újrakezdéshez 3" program email címe: vekop.kiut@gmail.com.

Telefonszám:0630-754-3890.

Illetve kapcsolatba léphet velünk az alábbi űrlap kitöltésével:

Készítsd el weboldaladat ingyen!