Figyelemfelhívó, érzékenyítő, a társadalmi szolidaritást    ösztönző rendezvények, közösségi ünnepségek

2020.04.06

Évről-évre megrendezzük Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából "Zsíroskenyér Partinkat", az év utolsó két hónapjában pedig "Szolidaritás Hetek" Rendezvénysorozatunkat, ennek keretében a Mikulásparti-t és Karácsonyi Közösségi Ünnepséget.

"Zsíroskenyér Parti" a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából

Októberben szabadtéri programeseményt rendezünk. Célunk ezzel egyrészt a lakosság figyelmének felhívása arra, hogy a szegénység enyhítése, megszüntetése közérdek, a szegénységben élő emberek és családok segítése közös célunknak és felelősségünknek kell, hogy legyen. Ezért programunk keretében bemutatásra kerülnek a "szegénység arcai", az érdeklődők személyesen megismerkedhetnek és beszélhetnek nehéz helyzetben lévő emberekkel és családokkal, hajléktalan, szenvedélybetegségben érintett, felépült, vagy felépülőben lévő emberekkel. Bepillantást nyerhetnek életükbe. Ennek köszönhetően egy közösségi esemény jön létre. A programon részt vevő érdeklődők meggyőződhetnek arról, hogy a szegénységnek sok "arca" van. Ahány emberi sorsot ismernek meg, annyi történettel lesznek gazdagabbak, toleranciájuk, empátiájuk fejlődik. Az előbbiekben leírtakat röviden összefoglalva programunk egyik célja a figyelemfelhívás, és a társadalmi felelősségvállalásra való ösztönzés a mindennapokban, ennek különböző módjainak és lehetőségeinek ismertetése, a kerületi polgárok megszólítása.

2022-es, sokadik "Zsíroskenyér" Party-nk rüvid megnyitója:

Sándor Júlia színművésznő Benedek Elek: Rókáné lakodalma című művét adta elő:

Horváth Máté, korábbi önkéntesünk Juhász Gyula: Gazdag szegénység című művét.adta el:ő:

Katona Renátó önkéntesünk pedig Dzsida Jenő: Az utcaseprő és József Attila: Reménytelenül című verseit adta elő.

Szolidaritás Hetek rendezvénysorozat

A Szolidaritási Hetek keretében hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok részére Mikulásnapi ünnepséget, és adventi kézműves foglalkozást, valamint nekik és családtagjaiknak Karácsonyi közösségi ünnepséget szervezünk.

Ezek célja, hogy az ingerszegény környezetben élő gyermekek és felnőttek élményekkel gazdagodva tölthessék az adventi időszakot, kisebb ajándéktárgyakat készíthessenek, és hogy családjukkal a Karácsonyi közösségi napunkon az ünnepre hangolódhassanak, átéljék az együtt ünneplés örömeit és lélekemelő érzését. A Mikulásnapi és Karácsonyi közösségi programon a gyermekek, kisebb ajándékcsomagot kapnak.

A programjaink célcsoportjai:

- kirekesztett, szegény és/vagy nagy családos, roma, a társadalom perifériájára sodródott emberek.

- hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, gyakran tanulási és/vagy viselkedési zavarokban is érintett gyermekek és fiatalok.

- a társadalmi problémák felé érdeklődést mutató polgárok, helyi lakosok.

A "Mikulás Parti" -jainkon kézműveskedés mellett a résztvevők megismerkedtek a téli ünnepkörrel, az adventi időszak nevezetes napjairól részletesebb tudást szerezhetnek.  Megismerjük Szent Miklós Püspök életét, jótetteiről, melynek eredményeképp ma is gyermekek milliói várják minden évben...A gyermekek versikéket és énekeket tanulnak, melyeket a Mikulás megérkezésekor előadnak. Minden gyermek Mikuláscsomagot kap a Mikulástól.

"Kiút Karácsony Közösségi Ünnepségünkön"  délelőtt közösen készülünk az ünnepre és az ünnepségre, mind a terem feldíszítésével, mind lelkiekben. A gyerekek életkoruk szerint csoportfoglalkozások keretében közösen ismerkednek meg az adventi ünnepkörrel.                Délután Egyesületünk színművésznő munkatársa ünnepi prózákat és verseket ad elő.         Az ünnepség végén minden gyermek ajándékcsomagot kap. A részt vevő hátrányos helyzetű családoknak és egyedülállóknak is élelmiszereket, higiéniai szereket tartalmazó csomagokat és vásárlási utalványt adunk át.