Kiút Tábor

A KIÚT Tábor egy nagy családi összejövetel, 2019-ben  volt a jubileumi, 25. Kiút Táborunk Balatonakarattyán. A "régiek" (5-8 éve rendszeres résztvevői programjainknak) között új gyerekek is voltak (felcseperedett testvérek, szomszédok), akik közül sokan, ezen a nyáron látták először a Balatont. A strandolás mellett minden nap, reggel és este tartottunk egy közös beszélgetést, amikor is bárki elmondhatta élményét vagy éppen nem tetszésének adhatott hangot. Napi rendszerességgel tartottunk kézműves v. képzőművészeti foglalkozást, amelyeken egyénenként és csoportosan is alkothattak a gyerekek. Az utóbbi évek táboraiban a gyermekek közös padlókép alkotásban is részt vehetnek KETT módszerrel.  A táborban a gyerekeket mindig meghallgatjuk és figyelembe vesszük igényeiket, véleményüket.

Táboraink célcsoportja:

Túlnyomó többségükben pilisi, vagy a környező településeken lakó, kisebb részt budapesti, 6 és 16 év közötti, többszörösen hátrányos helyzetű, szegény, viselkedési zavarokkal küzdő, gyakran speciális nevelési igényű, és/vagy cigány származású gyermekek.

A tábor során olyan viselkedésmódokat, társadalom által elvárt viselkedési normákat és értékeket sajátítanak el, ami megkönnyíti számukra a későbbi boldogulást, de a jelenben is az iskolai szabályoknak való megfelelést, a magatartási problémák csökkentését szolgálják.

A táboron résztvevő gyermekek számára - családjuk nehéz anyagi helyzete miatt- a tábor jelenti a nyaralást, a hétköznapokból való kimozdulást, új élmények szerzését, új társak és helyek megismerését a nyári szünidő alatt. Így táboraink, nem elhanyagolható részben - élményterápiás célúak.

Beszámoló a Kiút Egyesület 2019. Jubileumi Kiút szocializáló-habilitáló táboráról

Színes és tartalmas programokkal, strandolással kézműves foglalkozásokkal és közösségépítéssel telt a XXV. Kiút és XX. Rudas Lászlóné Annamária emléktábor 2019.08.23.28. között.

A táborozáson huszonegy pilisi és három fővárosi, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek vett részt. Többségük számára - családjuk nehéz anyagi helyzete miatt- a tábor jelentette a nyaralást, a hétköznapokból való kimozdulást, új élmények szerzését, új társak és helyek megismerését a nyári szünidő alatt.

A tábor helyszíne Batalonakarattya volt, a gyermekek nagy örömére, hiszen, a programokon részt vevők nagy többségének az volt a kívánsága, hogy idén a tábor újra Balatonon legyen.

A napot közös beszélgetéssel kezdtük és zártuk, kézműveskedtünk, saját készítésű batikolt és/vagy rajzolt pólót és sálat készítettünk, kirándultunk, de ezek mellett a gyermekek számára a nap fénypontja a strandolás volt, így erre naponta többször sort kerítettünk.

Mind a huszonnégy részt vevő gyermek a tábor végén iskolakezdést segítő csomagot kapott, mely tornazsákot, tolltartót, különböző írószereket, színes ceruza készletet, füzeteket, írólapot tartalmazott. Ezzel a kis meglepetéssel engedtük útjukra a gyerekeket, hogy örömtelibbé tegyük az iskolakezdést és ennyi terhet is levegyünk a szülők válláról.

A tábor megvalósítását Pilis Város Önkormányzata Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága, a Richter Gedeon Nyrt. valamint a magánadományozók Dr. Rudas László, Erdélyi József, Peták János, Reviczky Miklós tették lehetővé. Az iskolakezdési csomagok összeállításához a Herlitz Hungária Kft., a Szinga Sport Kft/ DRK Magyarország az ICO Zrt. tárgyi felajánlással járult hozzá.

Szervezőként és megvalósítóként a Kiút Egyesület önkénteseit, Kölesné Bukovics Zsuzsannát, Csonka Fannit, valamint a Monori Kistérségi Gyermekjóléti Szolgálat munkatársait: Kotyinszkiné Gajdos Szilviát, Markella Cecíliát és Molnárné Endrődi Xéniát kell kiemelni.